Logowanie
Kunena Najnowsze Posty
- Brak postów do publikacji.
Ostatnie z galerii
Statystyki
15 guests
no members
Twoje IP: 3.239.59.31
Wolborka nk
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 432
Jeśli macie jakieś pomysły w wyżej wymienionych tematach to do niedzieli piszcie. Im lepsze pomysły i lepsza motywacja tym większe szanse że uda się coś zrobić
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Szczypek
-
- Wylogowany
- Super łowca
-
- Otrzymane podziękowania: 324
Ale chłopaki którzy mocno się zaangażowali dbają o ta wodę i to fajnie funkcjonuje.
Czyli można.
Według mnie odcinek no-kill powinien być płatny dodatkowo / do wykupienia pozwolenia. - odstraszyć to powinno "biznesmenów z targu " którym ma sie wiecznie karta zwrócić (tfu!) . Jak komuś nie podoba się idea takiego łowiska-nie kupuj, to nie obowiązek Ale nie będziesz tam lowil. (Regulamin określa karę za potwierdzone łowienie bez zezwolenia).
Jeżeli uda się to zrobić w porozumieniu z jakimś kołem można zasugerować że pozwolenie na taką wodę dla członków koła jest w niższej cenie - co może zwiększyć ilość składek opłacanych w tym kole.. korzyść oczywista.
Takie moje luźne sugestie
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
To bardziej chodzi o podanie wymiernych korzysci i konkretnego uzasadnienia dla powstania takiego lowiska.
Czemu tu, czemu wogole no i oczywiscie na jakich zasadach.
Tez bylbym za dodatkowymi oplatami, ale obawiam sie ze to nie przejdzie. Zaraz zaczna sie krzyki, ze powstaje "elitarne" lowisko dla bogatych.
Bo pieniadze niewatpliwie beda potrzebne.
Na pewno na pierwszy strzal musialoby byc zarybienie selektem plus mniejsza ryba. Lowisko nie moze byc puste po powstaniu. Nie mozna czekac az ryba prze 1,5 roku dorosnie do wymiaru lownego.
Odcinek o jakim myslimy to Warszawska - Szczesliwa. Jako zalete mozna podac fakt, ze z pewnoscia czesc ryby splynie. Nie Ci co beda chcieli dobrego miesa okupuja wode ponizej mostu i co sie wychyli dostanie w leb. Dzieki temu lowisku pozostala czesc Wolborki dostanie zastrzyk ryby,
Drugi plus to ochrona ginacego w oczach jelca. Jest go troche na Wolborce i skonczy sie napelnianie wiaderek ta rybka. Podobnie z kleniem ktorego jest troche na Wolborce.
Trzeci to pewien prestiz. Jesli sie uda wiesc na pewno rozniesie sie szybko po okolocznych okregach. Dla przyjezdnych ktorzy chcieliby tu lowic, bylyby oplaty z tytulu okregowych dniowek a to kasa dla okregu. A chetnych z Lodzi, W-wy byloby z pewnoscia wielu.
Taki plan rozmowy mamy. No i chcielibysmy puscic troche lipienia, zeby woda po 1 wrzesnia nie byla pusta.
Trzeba jeszcze przemyslec plan ochrony i zarybien. Dostawce mamy, ale transport selekta musialby zalatwic okreg. W workach nie dowieziemy duzych ryb.
- Ricco
-
- Wylogowany
- Expert
-
- Oklaski: 15
- Otrzymane podziękowania: 1199
- budi9
-
- Wylogowany
- Łowca
-
- Oklaski: -1
- Otrzymane podziękowania: 32
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
1) Bardzo pozytywnie oceniam rozmowe z Prezesem i innymi czlonkami ZO.
2) Poparciem ze strony wedkarzy ktorzy byli na zebraniu i przysluchiwali sie naszej rozmowie po zebraniu kola miejskiego.
Jakie wnioski.
Mamy poparcie ze strony ludzi z ktorymi dyskutowalismy. Chyba udalo sie przkonac do naszego pomyslu.
We wtorek ma byc zebranie zarzadu okregu i tam zostanie podjeta decyzja. Jak pozytywnie (a wszyscy deklarowali poparcie) to dzialamy i tworzymy wode pstragowa.
Niestety, musielismy w zamian zgodzic sie na pewne zobowiazania z naszej strony.
1) Pomoc w pilnowaniu. Mysle ze kazdy, kto bedzie chcial aby taka woda powstala, bedzie w miare mozliwosci jej pilnowal. Nikt nie wymaga szarpania sie z klusownikami, czy wedkarzami ktorzy beda chcieli lowic na splawik.
Ale telefon po straz to bedzie minimum.
2) Niestety zgodzilismy sie, ze w zamian za otwarcie takiego lowiska, bedziemy startowac w zawodach muchowych.

Mam nadzieje, ze w srode najpozniej bede juz cos wiedzial. Mnie osobiscie juz rece swiezbia, zeby isc i wsypac rybe

PS. Jesli to lowisko przejdzie, to przyrzekam, ze wiecej zlego slowa na nasz okreg nie powiem

- waldekw
-
- Wylogowany
- Expert
-
- Oklaski: 20
- Otrzymane podziękowania: 235

- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
Ale ilosc tlenu w wodzie i brak wczesniej pstraga i lipienia jest przez nas nie do przeskoczenia.
Jesli powie, ze mimo niskiej temperatury z jakichs kosmicznych powodow w wodzie brak tlenu (chocby okresowo) to jestesmy w glebokiej d..e.
Podobnie jakby sie uparl, ze nie bo nigdy nie bylo pstraga. Ale z tym mozna polemizowac.
Na Wisle nigdy nie bylo lipienia a jednak proboja. Na Sanie w okolicach Leska nigdy nie bylo pstaga, lipienia czy glowacicy.
W Luciazy, ktora byla wg mnie niewypalem a do ktorej sypano potoka tez chyba nigdy pstrag nie wystepowal. Strugi Aleksandrowskiej czy Krasowki nawet na mapach kilkadziesiat lat temu nie bylo.
Wg mnie bac sie musimy stwierdzenia ze brak tlenu , zle Pha czy tym podone sprawy.
- Ricco
-
- Wylogowany
- Expert
-
- Oklaski: 15
- Otrzymane podziękowania: 1199
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
Nie dosc ze zabieramy mozliwosc zabijania ryb, to jeszcze dodatkowe oplaty.
Na pewno zmniejszyloby to presje, ktora zwlaszcza na poczatku bedzie duza. Ale nie zapominajmy, ze od wrzesnia w zasadzie woda powinna byc zamknieta dla spinningu. Okres ochronny pstraga.
Jedyna ryba ktora bedzie ratowala przed pustka nad woda, co tez nie bedzie dobre, jest lipien.
- Alexspin
-
- Wylogowany
- Super łowca
-
- Oklaski: -5
- Otrzymane podziękowania: 70
Ps
Odnośnie zakazu spinningu od września, cóż by on szkodził jeśli łowisko ma być pstrągowe? Uważam, że to wcale nie jest przeszkodą.
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
Co do spinningu. Niestety, ale jesli to bedzie woda pstragowa, gdzie glownym drapieznikiem ma byc pstrag, to co chcieliby lowic (CELOWO) na spinning wedkarze ?.
Bo tlumaczenie, ze skoro NK to mozna lowic, do mnie nie przemawia i jestem tego zagorzalym przeciwnikiem. Zwlaszcza jesli chodzi o pstraga. Choc uwazam ze okres ochronny mozna by spokojnie skrocic o wrzesien. Natomiast od pazdiernika, ryba ta powinna miec bezwzgledny spokoj.
- Alexspin
-
- Wylogowany
- Super łowca
-
Jestem za całkowitym zakazem spinningu od 1 października do 31 grudnia (może nawet do 28 lutego). Od lat jest całkowity zakaz spinningu w Warcie 1500m poniżej zapory Jeziorska od 1 stycznia do 31 kwietnia i jakoś nikogo to nie boli.pawelz napisał: (…) od pazdiernika, ryba ta powinna miec bezwzgledny spokoj.
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
- Alexspin
-
- Wylogowany
- Super łowca
-

Nadal jestem za!!!
Ps
Zresztą to tylko 4 miesiące, vide co napisałem o Warcie.
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
Ale Swiezy swoimi kanalami cos tam wybadal i ponoc jest akceptacja dla pomyslu. Ma to jeszcze przejsc przez jedno zebranie, ale zdecydowana wiekszosc jest "NA TAK".
Niestety , biurokracja i sprawy formalne nie pozwalaja na powstanie tego lowiska w tym roku. Kwestia rejestrow itp. Plus pewnie operat.
Lowisko ma powstac od przyszlego roku.
Trzeba bedzie przygotowac jakis regulamin i zaproponowac w ZO.
Jedno co mi przyszlo do glowy, po rozmowie z Rysiem i Bercikiem, to zmniejszenie presji. Wolborka to mala rzeka i boje sie, ze bardzo szybko wiekszosc ryb zostanie mocno przekluta.
Pamietajmy ze NK to nie to samo co 100% przezywalnosc zlowionych ryb. A poza tym nie fajnie zeby bylo tak jak na Sanie, gdzie co drugi lipien nie ma pyska.
Oplat raczej nie przeforsujemy. Byla by to jakies ograniczenie, ale nie chce, zeby pojawily sie teksty, ze robimy lowisko dla "elity" z kasa.
Wg mnie zdecydowanie lepiej wprowadzic limit wyjsc na wode w ramach oplaty krajowej. Np 30 razy, a jak komus malo, musi zaplacic za kolejne 30 wyjsc jakas kase.
- Alexspin
-
- Wylogowany
- Super łowca
-

- Nicca
-
- Wylogowany
- Nabijacz robali
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Elitarne łowisko? A na prywatnym niech posiedzą - tam to zapłacą dopiero! Od lat wędkuję i zawsze wypuszczam złowione ryby - zawsze jest nadzieja, że za miesiąc/rok złowię ją większą

Jak ktoś chce zjeść rybę - polecam sklep albo knajpkę - wypatroszona i podstawiona pod "nos"...
- Alexspin
-
- Wylogowany
- Super łowca
-
- pawelz
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
Ponoc jest juz wyslane pismo do marszalka wojewodztwa o zgode na zarybienie. Ma max miesiac na odpowiedz, ale ZO bedzie naciskal, zeby bylo szybciej wlasnie ze wzgledu na goniace terminy (wiosenne zarybienia).
Tak ze powialo mocnym optymizmem. Co wyjdzie, sie okaze.
Co do oplat. Tez uwazam, ze powinny byc, ale pamietajmy ze to pociaga za soba pewne komplikacje.
1) Bedac na rybach i tak nie bede mogl nikogo wylegitymowac, sprawdzic czy oplacil dniowke itp. ZO od razu sie zastrzegl, ze nie ma srodkow zeby porzadnie samemu ochronic to lowisko.
Kto bedzie egzekwowal oplaty ?. Boje sie ze wiele osob i tak nie bedzie placic. A tak jak mowie, pobieranie dodatkowych pieniedzy z jednoczesnym zabraniem czesci wedkarzom wody moze juz nie spotkac sie z taka aprobata.
Bylbym naprawde zadowolony z opcji ktora opisalem. 20-30 wyjsc na wode w ramach oplaty okregowej, a wiecej to koniecznosc wykupienia drugiej skladki.
Wiem ze ryba kosztuje, ze upilnowanie kosztuje, ale nawet dodatkowe 25-35 zl/ dzin nie spowoduje, ze nagle znajdzie sie kasa na ochrone i jej skuteczne egzekwowanie. A przysporzy wielu przeciwnikow, czego na poczatku projektu bysmy nie chcieli.
Jesli lowisko utrzyma sie 1-2 lata w przyzwoitej kondycji, bedzie mozna przedyskutowac opcje oplaty, tak zeby ludzie widzieli co moga stracic.
Alex, myslelismy o malym spotkaniu w niedziele na szynie. Napalic ogien, zjesc kielbase i pogadac 2-3 godzinki.
Nie wiem tylko czy byliby chetni. Jak cos, to piszcie, kto ma ochote pogadac w realu w ten weekend.