Logowanie

Kunena Najnowsze Posty

• Brak postów do publikacji.

Ostatnie z galerii

Statystyki

11974117
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie dni
885
2293
5639
21468
13222
70081
11974117

16.01%
7.51%
2.66%
0.49%
0.18%
73.14%
Online (15 minutes ago):17
17 guests
no members

Twoje IP: 18.207.240.77

Topic-icon Rezerwat przyrody - Rzeka Gać

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4470 przez Marcin
Marcin stworzył temat: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Niedawno wybrałem się na spacer w okolicach Spały a dokładniej Królowa Wola. Popatrzyłem na zbiornik na rzece i samą rzekę. Naprawdę urokliwe miejsce. Jeszcze kilka lat temu można było tam wędkować ale od 2006 cała rzeka została objęta ścisłą ochroną. Od tego czasu niewiele informacji o tym miejscu ukazuje się w sieci. Może ktoś posiada informację , zdjęcia lub zna jakieś ciekawe historie związane z tą rzeczką i zbiornikami na niej . Szczurek, Wojcieszek, Konewka -wiem że występowały tam ładne płocie, szczupaki i lin się trafił , ponoć są tam też raki, te nasze szlachetne. gdzieś też przeczytałem że pstrąg tam występował ale to już chyba bajka? Wiecie może czy cały odcinek rzeki jest wyłączony a może są jakieś odstępstwa. Może warto by porozmawiać o powrocie wędkarzy chociaż nad zbiorniki?

Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4471 przez brt3
brt3 odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Kilka lat temu również byłem tam na spacerze. Wlazłem pod most i na ręce złapałem 2 miętusy. W tym dołku za mostem w rzece było milion sporych płoci i masa okoni. W dół nie schodziłem gdyz teren był bardzo bagienny.

Je?li mnie niema na forum to jestem na rybach.

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4480 przez świeży
świeży odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Zanim zdążyłem ją zdeptać nadleśnictwo wprowadziło całkowity zakaz połowu. Ponoć znaleźli tam jakiś rzadki krzak co wyginął 1000 lat temu. PZW chciało udostępnić te wody , ale leśnicy nie chcą o tym rozmawiać. Nie wiem czy nie chcą tam zrobić ścisłego rezerwatu

Spin,mucha.kropki:) [img]http://flyfishprofessiona?ls.com/demarteu.gif
The following user(s) said Thank You: brt3

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4481 przez Marcin
Marcin odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Rezerwat jest bodaj od 2006 r. Są tablice

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #4482 przez granademis
granademis odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
W tym roku miałem na tym terenie zajęcia i na jednym z tych stawów siedział dziadek zbunkrowany w krzakach i cos dłubał na spławik.Nad samą wodą sprężyny, paczki po traperze itd...Nic się nie boją....a kara za kłusowanie w rezerwacie niemiłosierna
Ostatnia edycja: 8 lata 4 miesiąc temu przez granademis.

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4483 przez BONZO 11
BONZO 11 odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Mam w nadleśnictwie Spała kogoś znajomego,postaram się w weekend zrobić wywiad czy całość pod ścisłą ochroną czy jest wyjątek.Kilka naprawdę fajnych zbiorników jest na tej rzeczce i wiem że ryba również ciekawa.

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4484 przez świeży
Najbardziej trzęsą się nad tym krzakiem .miejsce 'występowania potencjalnych siedlisk pachnicy dębowej 1084 Osmoderma eremita
Tu macie najnowsze rozporządzenie dziennik.lodzkie.eu/WDU_E/2013/5121/akt.pdf

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #4485 przez Lukasso
Lukasso odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Moim skromnym zdaniem to dobrze że są takie miejsca jak rezerwaty. Jest ich w stosunku do powierzchni kraju raczej niewiele a ścisłe rezerwaty to już rzadkość.
"Szarańcza" wyniszczy wszystko a tak jest jakaś ostoja dla tej przyrody.
Ostatnia edycja: 8 lata 4 miesiąc temu przez Lukasso.
The following user(s) said Thank You: Marcin

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4486 przez pawelz
pawelz odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
O pstragach w Gaci slyszalem. Kiedys nawet wpadlismy na pomysl zeby samemu je tam wpuscic. Zrobilismy maly rekonesans (od Spaly do ujscia do Pilicy. Ale stwierdzilismy, ze szybko nasze pstragi lowiliby w Inowlodzu :).
Kilka moich zdjec gornej Gaci:

The following user(s) said Thank You: Marcin

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 4 miesiąc temu #4488 przez slawomir66
slawomir66 odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
pawelz odnośnie tych pstrągów w Gaci to masz rację. Jakieś powiedzmy 15 może więcej lat temu nieżyjący już były prezes mojego koła oraz przedstawiciele okręgu razem z uczonymi z Uniwersytetu Łódzkiego w ramach jakiegoś projektu zarybiali Gać pstrągiem.
Jeśli dobrze pamiętam był to odcinek pomiędzy zbiornikami na Gierkówce a Szczurkiem i Wojcieszkiem.
Taka ot ciekawostka.
A na marginesie za utworzeniem rezerwatu mocno naciskał były już i nieżyjący nadleśniczy nadleśnictwa Spała pan Godlewski (ciężki facet do jakichkolwiek rozmów i negocjacji).

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #4503 przez Marcin
Marcin odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Doczytałem na temat tej pachnicy dębowej . To chrząszcz :lol: Niezbędne do jego bytowania są stare próchniejące drzewa występujące często w obrębie zbiorników wodnych. Przy drodze w Królowej Woli , gdzie zaznaczone są jego stanowiska, zauważyłem dużo wyciętych drzew co mnie bardzo zaskoczyło , bo przecież to rezerwat. Teraz domyślam się ,że zostały tam przywiezione pocięte pnie by nasz chrząszczyk mógł składać jaja. :whistle:
Ostatnia edycja: 8 lata 4 miesiąc temu przez Marcin.
The following user(s) said Thank You: świeży

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4505 przez świeży
Nie znam tematu powtórzyłem plotę za jakimś przedstawicielem okręgu. Może on sam dorobił sobie filozofie na podstawie nazwy!Przecie brzmi jak krzew a liczba 1084 może oznaczać rok ! :evil:

Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #4528 przez KONKAZ
KONKAZ odpowiedział w temacie: Rezerwat przyrody - Rzeka Gać
Dzisiaj w TV Polonia był program Spalskie Rezerwaty. Na końcu było o Gaci - troche mało i nie o rybach. Z ciekawostek w otoczeniu rzeczki wystepuje rosiczka i jakiś kwiat zapylany przez ślimaki ( moje pszczoły są zbędne).

Czas generowania strony: 0.194 s.

Strona korzysta z plików cookies oraz innych technologii w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuję pliki cookies
EU Cookie Directive Module Information