Logowanie

Kunena Najnowsze Posty

• Brak postów do publikacji.

Ostatnie z galerii

Statystyki

11974125
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie dni
893
2293
5647
21468
13230
70081
11974125

16.01%
7.51%
2.66%
0.49%
0.18%
73.14%
Online (15 minutes ago):20
20 guests
no members

Twoje IP: 18.207.240.77

Topic-icon Miedzna Mur- da się jeszcze połowic?

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2646 przez slawomir66
slawomir66 odpowiedział w temacie: Miedzna Mur -da się jeszacze połowic?
Bo jak pisałem też jeździmy na Miedzną aby naprawić szkody. W środę był nie jeden a wielu wędkarzy, którzy używając spinningu mieli w sadzach leszcze. Wierzysz w to że złowili je tą metodą, bo ja nie. Zwykły szarpak odrętwiałych ryb.
Cieszę się, że jak piszesz twoi znajomi wędkarze nie mają sieci i bębnów - brawo.

Napisałeś cytat :"w samym Opoczni jest około 900 wędkarzy, roczne składki dają sumę 144tys. Za takie pieniądze nie może PZW się zmobilizować i przypilnować raz na 20 lat zbiornika w takiej sytuacji?! "
To kto miałby twoim zdaniem pilnować zbiornika np Miedzna. Strażnicy , którzy? Państwówka w Piotrkowie ma chyba trzech strażników, społeczni? A inni przeciętni wędkarze nie powinni dbać o ryby za które płacimy wnosząc składki.

Napisałeś cytat:"To chwila albo płacimy za możliwość wędkowania, albo działamy społecznie jako brać wędkarska i za łowienie nie wnosimy opłat. "
No to co zarząd koła , strażnicy SSR mają wszystko robić.
Jak pisałem w naszym wędkarskim środowisku panuje cały czas przekonanie, że ja zwykły wędkarz płacę i muszę łowić a inni z zarządu są od sprzątania brzegów, kontrolowania itp. To są tacy sami wędkarze jak ty, ja czy inny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2647 przez Janosik81
Janosik81 odpowiedział w temacie: Miedzna Mur -da się jeszacze połowic?
To z takich pieniędzy nie można czegoś przeznaczyć na większą ilość strażników??? Wystarczy że wiem ile zarabia prezes PZW piotrków...kopara mi opadła jak się dowiedziałem. Wędkarze też powinni dbać, ale jedna ważna uwaga - tam gdzie nie ma wędkarzy wchodzą kłusownicy! Miedzna spory zbiornik, nigdzie nie wolno dojechać ani łowić, Sulejów jeszcze gorzej, wszędzie zakazy. Raz zę udostępnia się takie miejsca kłusownikom, a dwa kolejny łatwy zarobek PZW jak już w takim miejscu złapią wędkarza.

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2648 przez slawomir66
O jakich strażnikach mówisz. SSR to Społeczna Straż Rybacka a więc jak sama nazwa mówi s a to zwykli wędkarze, którzy to zajęcie wykonują społecznie. I jak pisałem jadę swoim samochodem na Miedzną robić robotę i czy ktoś spyta ile na paliwo wydałeś. robię to bo lubię i nie znoszę kłusoli i łamiących przepisy.
Mówisz o PSR czyli potocznie państwówce. Są to ludzie których zatrudnia wojewoda a więc PZW nie ma z tym nic wspólnego. Co zaś zarobków prezesa z Piotrkowa to jeśli dobrze znam przepisy to prezesi czy to kół czy okręgów są społeczni. owszem może dostawać diety czy delegacje gdy wyjeżdża. Owszem w okręgu są osoby na etatach dyrektor biura okręgu, dwie panie z księgowości czy ichtiolog.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2649 przez Janosik81
"To kto miałby twoim zdaniem pilnować zbiornika np Miedzna. Strażnicy , którzy? Państwówka w Piotrkowie ma chyba trzech strażników, społeczni?"
Podkreślam że już w niedziele wieczorem był zbyt niski poziom wody i był tam strażnik SSRa zarazem członek zarządu PZW. Nie zareagował w żaden sposób, a zarazem zapewnił mnie że jest wszystko ok. Pisze Pan o tym żeby przeciętny wędkarz też dbał o wodę i rybę, dobrze, osobiście dopilnuję tego żeby owy strażnik również poniósł konsekwencje.
The following user(s) said Thank You: slawomir66

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2650 przez slawomir66
O i o to chodzi aby zareagować.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2651 przez Janosik81
Skoro wszyscy pracują społecznie, zarybień brak, ochrony brak, to na co idą wszystkie składki wędkarzy? na drukowanie znaczków do kart?? :whistle:

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2652 przez Janosik81
Osobiście pochwalam Pana postawę, że pomaga Pan w tym wszystkim. Ale nie oszukujmy się, PZW to sitwa przewalająca kasę. A jeśli chodzi o PSR to właśnie PZW powinna działać aby tych Panów było więcej!

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2653 przez slawomir66
Na drukowanie znaczków myślę, że również. Powiedz mi a na podstawie czego stwierdzasz, że brak jest zarybień. Bo ja wiem, że zarybienia są. A żebyś i ty był świadomy tego, że zarybienia są wystarczy pójść na zebranie do swojego koła a uzyskasz taką informację. Rokrocznie przynajmniej w moim kole takie informacje są przekazywane.
Na co idą zatem nasze pieniądze. A cześć odprowadzana jest min. do ZG PZW po co nie wiem i też mi się to nie podoba. Okręgi z tej kasy dokonują zakupu narybku a największa kasa idzie za dzierżawy zbiorników wodnych, które ma w zasobach PZW. Nie jest już tak jak ładnych kilkanaście lat temu, że PZW za friko miało wody teraz trzeba oddawać duuuzą kasę.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2654 przez Janosik81
Każdy mówi o spotkaniach że nikt nie chodzi, bo nikt nas nie informuje o tym! ja jestem ze wszystkim na bieżąco, a o spotkaniach dowiaduję si po fakcie. Jeśli chodzi o koszty dzierżawy to jak najbardziej się zgadzam. O zarybieniach się mówi i tyle. Z tego co obserwuję z innych okręgów większość chwali sie zarybieniami, w formie zdjęć i filmów. Przeciętny wędkarz chociaz tyle widzi i jest spokojniejszy. U nas czegoś takiego nie widziałem, poza tym mam informację że Miedzna nie była zarybiana od dwóch lat. Czemu również nie informuje sie wędkarzy przy opłacaniu składek - Panowie w tym roku spie...limy aż dwa zbiorniki na kilka lat, jak chcecie to może zapłaćcie sobie w innym okręgu czy jak.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2655 przez Janosik81
Chcieć pojechać w inny okręg, płacenie kolejnej kasy. Albo mandat.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2656 przez Janosik81
Jeszcze dodam - skoro płacimy za dzierżawę zbiornika i zarządca zbiornika zabija rybę brakiem odpowiedzialności. To wędkarze powinni zapi...lać i robić porządek w zbiorniku i w rzece?? My mamy odpowiadać za czyjeś czyny i być przeganiani jak gó...arze? jak przestępcy? Panu łatwo się mówi bo ma Pan blisko do Sulejowa i pilicy i będzie miał Pan gdzie łowić, my straciliśmy DWA zbiorniki na raz

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2657 przez Janosik81
Jeszcze dodam że to co sie dzieje w Miedznej nie jest dla mnie zaskoczeniem, wiedziałem że tak sie to skończy bo ten scenariusz powtarza się co roku w różnych regionach Polski. Dla Przykładu Wilcza Wola z zeszłego roku.
Dla niewtajemniczonych link -

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2658 przez Janosik81
Więc proszę mi ty nie wciskać głodnych kawałków bo to jest irytujące. To jest norma w PZW.

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2659 przez slawomir66
Co do zarybień Miedznej. Mam przed sobą wykaz zarybień za 2012 rok
. I tak dla zainteresowanych w 2012 roku do Miedznej trafiło:
- sandacz narybek letni - 70 tys. sztuk
- szczupak narybek letni - 16 tys. sztuk
- Karp kroczek - 400 kg
- lin kroczek - 400 kg
- sum kroczek - 50 kg
- szczupak narybek jesienny - 300 kg
- karaś kroczek - 450 kg
- jaź dwulatek - 200 kg
Rzeka Wąglanka:
- miętus żerujący - 50 tys. sztuk
- szczupak narybek letni - 5 tys. sztuk
- jaź narybek letni - 10 tys. sztuk.
Łącznie na zarybienia w 2012 roku wydano prawie 420 tysięcy zł. Czy dużo nie wiem i nie znam się.

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2660 przez slawomir66
Ja również Spała wiesz jak wygląda i Kotliny również w remoncie i zakaz wędkowania. na marginesie też jeździmy na nocne kontrole bo przy niskim stanie wody wędkarze nie przestrzegają zakazu.

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2661 przez Janosik81
Tak jak przypuszczałem jest Pan z PZW :lol: Z tym wykazem mnie Pan zaskoczył, a który okręg daje na zarybienia Miedznej? i co Pan na identyczny scenariusz z wilczej woli???

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2662 przez Janosik81
Z jednej strony im się nie dziwię choć sam przestrzegam zakazów, na oprócz dzisiejszej akcji. Dlaczego wędkarze nie są informowani podczas płacenia składki o tym że odpadną kolejne zbiorniki?? ja w karcie wyraźnie mam napisane że udostępnia mi się zbiornik Miedzna do wędkowania na rok 2014! Dzwoniłem w jednej sprawie (w maju br.) do komendanta PSR i powiedział takie słowa - Pan niech nie słucha głupot, Pan ma się pilnować tylko tego co jest napisane w karcie.

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2663 przez slawomir66
Tak jestem z PZW a ty do jakiego związku należysz nie do PZW. To w takim razie na jakiej podstawie wędkujesz, nie posiadasz karty wędkarskiej?
Jestem prezesem (społecznie abyś nie myślał, że kasę jakąś dostaję) jednego z mniejszych kół w okręgu Piotrkowskim w Nowym Glinniku.
Co do zarybień Miedznej to kto ci zarybi jeśli nie twój okręg a więc Piotrków.
Widzisz tak ty jak i ogromna rzesza wędkarzy podchodzi do sprawy w ten sam sposób - JA i ci z PZW.

• slawomir66
  • slawomir66 Avatar
  • Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #2664 przez slawomir66
O zakazach informuje strona ZO w Piotrkowie Trybunalskim. Wystarczy od czasu do czasu wejść i poczytać.
www.pzw.org.pl/40/wiadomosci/102796/60/u...ku_wodnym_miedzna_mu

www.pzw.org.pl/40/wiadomosci/97873/60/uw...rniku_wodnym_kotliny

Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #2665 przez Janosik81
No też do PZW tylko ja należę do tych bitych po głowach. Ale linki które mi Pan przesłał są to zakazy z ostatniej chwili. A czy remont zbiornika robiony jest z dnia na dzień??? nie są to plany dużo wcześniejsze. Więc wędkarze powinni być informowani dużo wcześniej. Ja wiedziałem i mówiłem to nikt mi nie wierzył. Mam również informacje (nie do końca potwierdzone, ale są) że będzie to samo z Sulejowskim. Jeśli chodzi o informacje na stronie PZW o zakazach, czy uważa Pan że ludzie w wieku 50+ śmigają sobie po necie? A nawet ja codziennie korzystam z internetu to oznacza że mam dzień w dzień sprawdzać stronę PZW czy przypadkiem znowu coś nie wymyślili??? a może brać laptopa nad wodę żeby mieć najświeższe informacje???

Czas generowania strony: 0.330 s.

Strona korzysta z plików cookies oraz innych technologii w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuję pliki cookies
EU Cookie Directive Module Information