Logowanie

Kunena Najnowsze Posty

Ostatnie z galerii

Statystyki

11791216
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie dni
2166
2499
15737
15737
64289
76835
11791216

16.24%
7.52%
2.70%
0.50%
0.19%
72.85%
Online (15 minutes ago):25
25 guests
no members

Twoje IP: 3.239.6.58

Ukleje w zalewie octowej

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Dania z ryb

Kolejny przepis który chciałem wypróbować to ukleje w zalewie octowej. Na wielu forach jest to przekąska bardzo polecana. Nawet jest przysłowie "Kto zagryza ukleje ... to się nie zaleje." Postanowiłem to sprawdzić organoleptyczne. Ukleja to dość pospolita ryba i z pozyskaniem raczej nie ma problemu.

 

 

 

Ukleje obrać, wypatroszyć, wymyć dokładnie, odciąć głowę i ogon.

Potrzebujemy:

Ukleje

Ocet spirytusowy

Cebule

Marchew

Opcjonalnie papryke

Mąkę

Olej do smażenia

Ziele angielskie,

Liść laurowy.

Gorczyce

Cukier

Sól

Posolić  ryby  i odczekać  chwile, potem  obtoczyć  w mące.

Smażyć na oleju do lekkiego zarumienienia.

Ułożyć  by obciekły.

Kroimy cebule, paprykę, marchew

Cebule razem z papryka sparzyć na sicie wrzątkiem.

Na dno słoika   wkładamy: cebule i paprykę, układamy  ryby i zasypujemy  też z góry, cebulą z papryką.

Zalewa

Do  garnka  wlewamy  ocet i wodę  w stosunku  1 do 4,   ale to trzeba  sprawdzić organoleptyczne. Dodać  sól ,cukier,  liść  laurowy, gorczyce, ziele  angielskie i marchew. Warto spróbować  zalewy.

Gotujemy zalewę  około 10 min  i zalewamy  gorącą  zalewą  ryby w słoiku. Słoik  od razu zakręcamy .

 

Teraz  musimy  odczekać około 3 dni  by  ocet rozpuścił  ości,   a mięso przeszło zalewą.

Za parę dni degustacja .

Komentarze   

0 #2 pawelz 2014-05-12 07:19
Kilka razy sie przymierzalem, zeby nalowic sobie uklei i usmarzyc co prawda w glebokim oleju. Ale szybka wizja obierania tego i babrania sie skutecznie studzila moje zapedy. Ale moze jakbym kiedys sprobowal takiej ukleiki z octu, moze w koncu bym sie przelamal :roll:
PS Jakbys mial na zbyciu sloiczek (nawet malenki na sprobowanie) to ja sie pisze. Jak mi zasmakuja, to moze przetrzebiemy troche tych uklei na Pilicy
Cytować
0 #1 Jarek Piech 2014-05-11 18:48
Super, ja robię podobnie z innymi białorybami :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Strona korzysta z plików cookies oraz innych technologii w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  Akceptuję pliki cookies
EU Cookie Directive Module Information