type="text/css" />

Sposób na drobnego leszcza

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Dania z ryb

kulinaria_5Opoczyńscy wędkarze łowią duże ilości drobnego leszcza. Zbiornik Miedzna Murowana jest zachwaszczony  tym gatunkiem. Mimo braku wymiaru ochronnego, ilościowego i obowiązku zabierania tej ryby na zawodach  problem pozostaje. Jeśli kiedyś zawitacie na ten zbiornik, na pewno nie wrócicie o kiju.

 

Czy to zimą z lodu, czy wiosną, latem, jesienią  leszczyk zawsze bierze. Mój najlepszy wynik w turze 3 godzin to  7400 punktów. Na treningu złowiłem ponad 200 sztuk. Niestety rybki w granicach 20 do 30 cm. Mięsko z leszcza jest bardzo smaczne, gdyby nie te ostki. Jest na to sposób bez moczenia w zalewach octowych.

 

Potrzebujemy:

Dowolną ilość drobnego leszcza, sól, pieprz, główkę czosnku, olej, masło, mąkę i słodką paprykę. 

Sprawiamy ryby i nacinamy je ostrym nożem jak poniżej:

kulinaria_1

Rybki solimy, pieprzymy i dodajemy sporo czosnku.

Rozgrzewamy patelnie, wlewamy sporo oleju i trochę masła. Wrzucamy kilka ząbków czosnku i czekamy jak się zarumieni.

W tym czasie panierujemy rybki w mące z dodatkiem papryki która nada im złocisty kolor.

kulinaria_3

Zarumieniony czosnek usuwamy z patelni i smażymy rybki w wysokiej temperaturze  i w dużej ilości oleju na złoty kolor. Ten sposób smażenia spowoduje że wytopią się mniejsze ości.

kulinaria_2

Danie gotowe

kulinaria_4

Rybki są naprawdę smaczne i nie ma problemu z drobnymi ostkami. Polecam, spróbujcie. Bon appetit

kulinaria_5

Strona korzysta z plików cookies oraz innych technologii w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  Akceptuję pliki cookies
EU Cookie Directive Module Information